Pages

Wednesday, July 30, 2008

Langkawi 24 Julai - 28 Julai 2008

Hehe terealisasi perancangan percutian adhoc kerana dengan suka-suka telah pun terorder ticket flight ke langkawi secara suka2 hati..

Kami (saya, Amy n Fatini) masih lagi bekerja pada bertolak ke langkawi.. So dgn hampehnya pada petang tersebut kami ada meeting (i dont like that meeting).. and balik dgn tergesa2 kerana barang2 belum habis packing..Mujur Arifah bercuti dan dia telah pun membelikan kami semua Twister KFC (rupenya kena tunggu 45mins for that Twister..) pukul 8 mlm baru bertolak dari rumah sedangkan flight kami adalah jam 9.15 (gila lah).. Pada masa itu saya telah membuatkan En. Alfateh marah kerana dia telah pun menunggu saya terlalu lama (tq ye sbb tlg jgkan my JUJU)... sepanjang jalan dari Dengkil ke LCCT beliau tak mau bercakap dgn saya...(sedihnya..takkan nak marah sekarang, saya nak pegi niiiiii....) Bila dah sampai LCCT dan dikeliling rakan2 barulah beliau nak bercakap dan memandang saya...huwaaaaaaaaaaaaa....bila dah nak masuk depart hall sedihnya nak tinggal awak (next time kite g sama ye...)

Dok dalam flight.. huhu ada mamat ensem.. tapi bukan untuk saya (Fatini mungkin ok sbb dia still seeking)..Sampai Langkawi pada jam 1120... sesampai disana sudah ada keta sewa menunggu..untuk 24h 4Days = RM200.00 -> Wira...Then we're heading to the Resort named Twin Peak (again not Bab 1 kembar ok)..the room is quite ok for budget honeymoon (but honeymoon suggested tepi pantai la kan...hehehe)..Since the room actually for 2 (also include breakfast for 2), berhimpit la kat katil.. n breakfast pun 2 org lagi kena byr..tapi pada 1st day takde sape turun bfast sbb....BGN LAMBAT!!!!!

Oleh kerana bilik berdepan dgn swimming pool, maka teruja sekali nak pergi berendam dalam swimmning pool itu...wah gaya berenang stok2 Jeffrey Ong gitu...but using pelampung (kalau tak, tenggelam la masing2)...berebut nih ngan budak2 kecik naik atas darat pun dok pgg je pelampung tu...huhu...gaya renang melabuh sauh merupakan gaya yang telah dicipta sewatu percutian ini.. n sori to say to Fatini kerana terterajang u semasa u nak terjun tiruk tu...huhu

Pakej percutian di Twin Peak telah tamat n kami have to put extra payment if we wanted to stay there...But we decided to move other since kekonon nak rasa tido di tempat2 lain n tepi pantai...so we move on to Pantai Cenang, n cari la motel2 di situ...the rate aroud Cenang Beach is around RM75-RM120 (excluded breakfast).. tapi adalah hotel yang mahal2 yang include breakfast tapi diluar kemampuan kami..so pada hari ketiga kami tido di Tanjung Mali Motel..biliknya cukup besar, can obtain 7 pax at one time..but line telefon off..asyik emergency call je ...pantainya juga agak bahaya untuk bermandi manda sbb sgt curam.. so on the fourth day we decided to move again since we saw another motel was so nice to stay..Melati Motel.. the room quite small (everybody keep squeezing body like siput ->arifah said).. but beach view.. n line phone ok..complete 3G lagi..masa di motel ni barulah kami (saya dan fatini shaja) start beaching (pronounce correctly ok)

Tentang makanan pula pada hari ketiga kami pergi makan2 seafood (dah pegi pulau/laut, takkan tak makan seafood kan...)since this month i got kutu, then open table la untuk kanak2 ini..Kami makan di restoran Hj Ramli .. menunya :-
  • Nasi putih
  • Siakap 3 rasa
  • tomyam campur
  • sotong goreng tepung
  • kepah bercili
  • udang bercili
  • fruit juice

ketika ini kami betul2 makan n we budgeting probably harganya dalam RM120... bila bayar cuma RM92.. mmg rasa murah n kami balik dgn gembira..bila cakap ngan Cik Bah (saudara fatini, she said Hj Ramli quite mahal..haaa????? yang murah camana ya???).. so berdasarkan itu kami assume harga makan adalah sekitar itu n the next day we decided makan kerang bakar shaja (tiada hidangan berat) di Kedai Pesona (abg u la ni Tin!!!)..menu:-

  • 2 kilo kerang bakar
  • 4oogram sotong bakar
  • 400gram pari bakar
  • 2 biji air kelapa
  • 2 gelas fruit juice
  • 1 pinggan nasi (fatini shj)

Harga untuk semua ini RM70...mahal gila...tapi sbb takmau mengecilkan hati fatini, tak jadi la nak marah2 BF barunya ini..wink2***

Oh ye satu lagi kedai tapi saya lupa namanya..agak sedap juga.. nasi gorengnya, ayam gorengnya, tomyamnya.. mmg mantop.. (kedai ini berdekatan dgn Underwater World)

Berbelanja pula, huhu mmg byk berhabis (but bila check2 balik umah i bought nothing for myself except chocolatiee)..pada awal2nya seakan bernafsu nak beli perfume since the price have a deduction aroud 10% compare to KL price.. tapi sbb terasa lebih kurang sama,so tak jadi beli..tapi yang best mmg surounded by chocolate..kire2 untuk perbelanjaan coklat shaja mencecah RM200..mmg ramai sgt wanita2 yang rambang mata dengan periuk2 n pinggan2.. juga kain2 batik (plg tidak saya fahami, wanita2 kelantan juga excited beli kain batik..huhu shopping is a women therapy)

Memandangkan status langkawi sbgai lokasi pelancongan, byk tempat menarik lain selain daripada untuk membeli belah shj..so we've went to Cable car (adrenalin therapy), Galeria Perdana, 7 wells (ni tgk signboard je), Eagle feed (ni naik jambatan je sbb 1 boat :RM150.00 excluded trip to Kilim Geopark)

Oh ya saya mmg nak upload gambar..tapi sgt slow.. if u insist to see pics log to http://profiles.friendster.com/ciketon but maybe for my frenlist shaja..hehe

Wednesday, July 23, 2008

berdua lebih baik????


Ini bukan saya!!!!!
ada pihak yang ingin sabotaj gambar peribadi saya...
[Artis C]...







keboringan yang amat sangat..sbenarnya berhasrat menunaikan janji kepada cik arifah yang inginkan gambar dari kamera hpnya yang mantop untuk diuploadkan malangnya usb cable hp ku tidak berfungsi dgn baik.. so aku upload pic lain..ada cable nnt aku upload pic yang ko nak...yayang, esok kite nak jalan...yeay!!!

holiday..yeay!!

Sungguh tidak sabar sekali menunggu tiba malam esok kerana nak pegi Langkawi (eventho cuma trip in M'sia sahaja) saya masih mengalami keterujaan tahap maximum setelah berhari-harian mengadap opis yang sgt byk kerja menanti...Langkawi im coming...

Lebih melegakan bila beberapa perkara yang telah tercatat dalam things to do telah pun selesai..
  1. report setengah tahun : hehe k.ifah im still working on it.. esok saya keja lagi ^_^
  2. tempah sampul surat result : ain, cuma 4 company je yang reply awal kat i so i kurang 1 company untuk perbandingan harga.. Maybe prof Wan nak kot sign pembelian i..hehe
  3. Postage paid balance juga sudah selesai..i like....
  4. Ketibaan staf baru..hehe maybe masa dia report duty im still on flight.. but dah hand over k.natrah to brief her a lil bit..
  5. tengok Azah sbb her due is this month : Ya azah already delivered her baby boy yesterday

Ketika mencari ilham menulis blog ini juga kerja2 packing barang sedang dilakukan. wat shud i bring along eh?
  • surely baju2, suar, (including insiders..hehe.. errr Arifah, u dah ready ke two pieces u, err cik fatini u dah beli dah swimsuit cam Anak Pontianak?? haha)
  • extra bagz : we want to shopping (balik langkawi i've to fast????)
  • camera: i've bought new one but not purposely bought for this vacation my 2ND LOVER = Canon Powershot 5S IS (i still can't afford for dslr yet)
http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/
tugasan sebelum bertolak esok:-
  • ambil Encik A seperti biasa..esok mungkin kereta nya siap daripada pembaikan di Bengkel Ah Woh Jalan Ipoh
  • Meninggalkan kereta kepada Encik A kerana adek hendak menggunapakai kereta ku... Juju take care ye (JUJU= my car's name)
  • so as well adek's notebook left to him i think..at least he can settle some of his works or updating his frenster..hehe..' wah! encik A dah letak gambar!!!'

Tuesday, July 15, 2008

im so sad....:(

My last post was my Ayam got sick..

Siang td ma call..ma's voice a bit sengau...

Me: eh ma demam ke?
My ma: aah...
Me:Dah g klinik?
My ma: Takpela, tunggu baik sendiri je nnt..kakak kucing2 kite dah takde...
Me: Gi mana?
My ma: semua mati..tinggal 5 ekor je..
Me: Huh!! nape? (air mata dah bergenang)
My ma: semua dah takde..yang kecik2 mati semua..
Me: Ayam? (my love...huhu)
My ma: dia pun..kan hari tu dia sakit...masa sakit tu dok atas tempat air je..bila pegang perut je mula nak muntah..ni dah dua hari hilang..dah la hari tu tak mkn tak minum... [waaaa siannya baby saya!!!!] (saat ni dah tak berupaya berkata2, Arifah tgk je aku layan nangis kat surau)
My ma: Ni ibu (my mum really want us calling her ibu, kami je bengong panggil ma) dmm ni bercampur2 la sedih ngan 'anak' ibu ni..
Me:(Crying)

I told Alfateh to this tragedy..he's shock..i cant stand crying to him on phone (i need ut shoulder plsss)..

Another video of Ayam..
(Ayam n his mama)


(semasa menulis blog ini, airmata mencurah2..i try to stop but hardly to stop.. ni baru sekor, ada 14 ekor lagi yang mati but tak sempat ambik gambar....waaaaaaa!!!!!)

Saturday, July 12, 2008

cats..

Ma kata Ayam demam..badan dah leper..saliva asyik meleleh je... sedihnya.. sian my meow2ku...


warna kuning bulu gewbooo is Ayam

U r paid to serve courteus.. please start ur word with please...

This early July we in our office heard a news about jiha's pregnancy (hehe thanks jiha, blh la ikut ur date as a guideline -> ni ja yang sebut..huhu).. Mmg happy la, makin hari, makin ramai yang kawen n now is the time to expand the cohort junior..

For sure as a staff jiha go for the check up kat klinik yang plg dekat dgn tempat keja kitorg ni.. (further more boss want us fully utilize kemudahan itu).. but unfortunately the staff mmg rude gile2...i do not know y attendant hospital or nurse (sori.. but i have to say n many people admit) especially gov hospital are so garang, bekeng n perasan best.. r just becozu r working at hospital u may think urself as so HEBAT..hello!!!!

No wonder our boss (who also a doctor) trained to have full of courtesy (memandangkan our main bisnes related to public aged 40 oldyears above). We r trained to facilitate our customer politely n in 'one door helping'...even kena marah, even tak bersalah pun, hati bungkam pun...we still talk n guide them with full of smile..Hello auntie (im calling u auntie becoz u r older than me) why can u be like that huh?....adakah kerana dia seorang staff yang kamu tak tahu warna tag namanya (di sini, warna tag nama tu membuat anda dihormati) anda bisa memarahinya n comunicate with her by using 'aku engkau'...

salah satu contoh ayat yang paling ketara kekurang ajarannya:-
"alah ko tu baru mengandung dan nak kecoh"

is that can be accepted if a front desk staff saying that kind of words to customer?.. maka dengan tidak sengaja teman saya menunjukkan tag nama yang berwarna kuning..baru la gelabah pihak klinik tepon balik mintak maaf.. wahai makcik, klu kami kejam we can report to ur superior the way u treat people coming to ur clinic.. everthough kami pekerja kontrak, we can access to ur boss easily sbb kami anak emas boss kamu.. hehe sori boss but i think they have to be QCed like us too...^_^

mungkin saya faham certain meberi alasan mereka penat bekerja.. but itu tgjwawab selepas kite dibayar setiap hujung bulan untuk kerja itu.. kalau nak marah2, anta surat berenti n pass over that job to anyone who's needed.. (ramai lagi people outside takde keja).. jgn ambik hak org, keja malas tapi gaji nak.. kerenah2 begini yang buat org menyampah ngan hospital kerajaan n mana2 jabatan kerajaan sekali pun.

Adakalanya sesetengah individu begitu sombong dengan status sebagai penjawat awam, bertaraf tetap dan berpencen..hehe rezeki di tangan Allah saya..bila2 masa boleh ditarik bila Allah berkehendak.. (berdoalah semoga kita dikasihiNYa)..


p/s: saya juga berasa marah dengan klinik tersebut kerana mengamalkan kronisme.. Padanla staff lebih prefer g panel..dah nak tunggu service sempat mati barangkali.. Buka mata hati dan minda.. sama2 kita perbaiki diri..

Friday, July 11, 2008

7/7/08- 11/7/08 : works update

As promise i wanted to make my blog as my live update diary (konon2)... Starting this week i wanted to updating my works update..hehe sori yang sahabat2 sekalian.. korang cam benci je baca ke.. suka hati i la..ni kan i punya...hehe

Isnin : ain said she already go through to my Fail Meja ( haha created by me.. ain i've sent to u long time ago, baru sekarang nak cek!! hello byk gile improvisation). After revise process to banyak la benda nak wat sayang... the job description ada yang berubah2...mudah kata i have to look after the 'fail meja' again..huh.. (hehe teringat while orientation course speaker tny " Anda ada fail meja kan?".. wajah teragak2 nak jawab ya!!)

Selasa & Rabu : attending orientation course which might said compulsory to UKM for us to attendd but so-so feel to our boss.. Nak pegi course pun have to made justification to them..... During course we're introduce to the fundamental of UKM and to the main department which most probably we always deal with.. hehe baru la dapat berkenalan ngan nama2 glamer yang kerap kali meniti bibir halus kudus dan mulus kami di opis..^_^.. we're the merrier participant coz we have a large number in group.. time makan bukan main bising (actually we r bising tak kire tempat pun, 24/7..haha). But g kursus ngan rasa risau2 sbb terpikir ada meeting the next day.. (meeting might be scariest thing while working..but dgn bangga to say tiap kali meeting jumpa tokoh penyelidik negara...haha)

Khamis : hehe semangat pas g course.. sbb during course byk hakikat2 yang memukul hidung kami (bengkak la hidung ni).. so pada hari ini semua peserta2 kursus nampak bersemangat n beria2 menyiapkan material meeting... Im amazed to myself sbb pertama kalinya siap agenda meeting 3jam awal.. (padahal selalunya berlaku perebutan printer sbb main printer tu akan prob time nak meeting..dikala begini selalunya akan keluar ayat pujukan printer.. "sayanggg... jgn la buat hal masa ni"..kehkeh).. Masa in meeting room, seperti ada rama2 di dalam perut sementara menunggu turn update pada tokoh penyelidik (luckily he came, klu nak update pada OK, argggh cam useless je ketakutan tu)... Fortunately tokoh penyelidik sedar akan kesukaran my section handling his "guest"...im so thankful to him for being understanding to that problem...

Jumaat : mind resting time..heehe..get rid off semua sumber tekanan.. i love friday after meeting.. surely becoz we can enjoy the solat jumaat gap time gi jalan2..yeay

Wednesday, July 9, 2008

why im writing a blog?

Hehe the question should be answered by myself..usually while im opening my blog i'll read the new post of my bloggers list (becoz its auto update)..
the thru their blogs, im seeking pautan2 (hehe actually i can't think how to use this word in rite english grammar..huhu)..

today and i think now onwards i should spend my nite to read elizsue blogs..It written nicely and it brings you to her childhood time which seem various colors n reminding you to ur schools..(its my school too actually)

type like this :
http://elizsue.wordpress.com/


during the school time, u can't feel n taste the sweetness of that moment..but after ten years ++, reminding the memory seem cant be counted by million dollars..i could summarize eliza's blogs is the appreciation from her towards her good frenship..

THen i'll read azza blogs.. juz becoz im starting read her blog after she got pregnant, surely her content lately informative enuff to mum or mum to be (or wife to be to everyone not married yet including me)..

type like this :
http://azzamoro.blogspot.com

Back to myself..yes i love blogging..im not kind so istiqomah to wrote in diary (i've misplaced my diary already)...

( reason y im choosing blogging as my diary :
  1. no tendency of loosing, if i cant find it i may ask google my ID n password...hehe conventional diary cant do this..unless ikat handphone kat kulit diary, n if hilang miskol je ....^_^
  2. conventional diary can't attach pic..if u want to have pic u have to cut it out from old newspaper..^_^ alasan...
  3. i wanted to let everybody knows abt my mission.. i've been doing research upon myself.. if i do not share the resolution or any aim towards something with someone..azam tinggal azam ajelah.. if i wrote in diary no one could read it rite (kang kena maki : woi kurang ajar la baca diari org...hehe)
  4. last but not least, im so attach to surfing..i luv internet surfing...
huhu patutnya at this hour i should go to sleep...but since this two days we had a course at Bangi, heavenly i could wake up a lil bit late...syiokknya....